History of love

sculpture, 2017
exhibition Hunts and Forms at Kunsthandel P. de Boer

55 x 57 x 45 cm
resin, steel


Hunts and Forms
 
Onvermoed maar onontkoombaar. Dat is de lijn die Hunts and Forms trekt tussen 16de – en 17de eeuwse schilderijen naar 21ste-eeuwse sculpturen. Deze tentoonstelling bewijst dat verschillende kunstvormen uit verschillende tijdvakken niet alleen goed te combineren zijn, maar zelfs actief een relatie kunnen aangaan. Dit gaat verder dan een esthetisch plaatje of het ietwat geforceerde trans-historisch tentoonstellen. Hier praten makers met elkaar.
 
Beeldhouwers Maarten van Kalsbeek en Liet Heringa, beter bekend als Heringa/Van Kalsbeek, putten uit diverse bronnen. Zij laten zich inspireren door Afrikaanse maskers, houtsnijwerk uit Papoea-Nieuw-Guinea, Chinees aardewerk maar ook het bloemencorso van Zundert of De geslachte os van Chaim Soutine. Die referenties hebben de neiging naar de achtergrond te verdwijnen in museale presentaties. Ze lossen op in de neutraliteit van de white cube zodat vooral de formele vorm overblijft. Maar de kunstenaars willen juist wel dat gesprek aangaan met geestverwanten uit andere plaatsen en tijden. In Hunts and Forms tonen ze hun werk in combinatie met oude kunst. Ze zijn daarvoor te gast bij Kunsthandel P. de Boer, al sinds 1922 een van de toonaangevende handelaren in Vlaamse en Nederlandse Oude Meesters.
 
Aan het begin van hun carrière definieerden Heringa en Van Kalsbeek hun ambitie als “beelden maken alsof je vlees snijdt”. Ze mikken op de vlezige aardsheid die we kennen van klassieke jachtstillevens. De laatste jaren maken ze beelden die ze liefkozend ‘geslachte geitjes’ noemen.
 
Voor Hunts and Forms, een titel die verwijst naar die geschoten hazen en patrijzen maar ook het ‘jagen naar vormen’ impliceert, is niet gekozen voor één-op-één combinaties. De geslachte geitjes gaan hier samen met stillevens vol bloemen of fruit. Meer dan een verdubbeling van het motief resulteert dit in een verdieping van de verwantschap.
 
Heringa/Van Kalsbeeks meest recente ‘theaterstukken’, licht gebogen spiegelwanden met een explosie aan abstracte vormen ervoor, zijn gecombineerd met historische zeeslagen in olieverf. Ook hier winnen beide werken aan kracht. Het oude schilderij wordt geactiveerd met een ongekende dynamiek en het hedendaagse beeld krijgt extra kleuring en verhaal. Ze openen wederzijds de deur naar een kunstuiting uit een andere eeuw. Als gecombineerde installatie tonen ze aan hoe kunst het tijdsverschil kan overstijgen.
  • Date 29 November 2018
  • Tags Work - Sculpture